Followers

Friday, June 1, 2012

Ana Ikan Bakar Petai Bangi

Semalam excited dapat ke Ana Ikan Bakar Petai.
Nak update sementara rasa ikan masih segar diingatan.
Punyerla excited dah plan baik punyer sampai saya terlupa berbuka puasa.

Plan nak pegi ke Ana Ikan Bakar petang selepas balik keje. Ingatkan nak solat maghrib kat Ana Ikan Bakar sebab memang dh call tanya ada surau ke tak. Dia inform ade surau lelaki dan wanita. Tapi plan bertukar sebab ayah pulak balik lambat. so solat maghrib kat rumah and terus gerak ke Bangi. Dalam keadaan hujan kami redahkan jer sebab kebetulan my adik pun tgh cuti semester. And malam ni plak nak tengok Final super spontan. hehe.

Mula-mula call ingat nak book meja sebab takut ramai orang. Yerla dah la time hujung bulan. cuti sekolah plak tu.Tapi dia kata kalo before 8pm masih ade tempat kosong lagi. and yang selalu penuh on weekend je. Weekdays masih ok!

Sampai jer tengok banyak giler kete. Risau gak sebab takut ramai orang and makanan sampai lambat nanti.
Alhamdulillah banyak lg tempat kosong walaupun ramai orang. cuma yg open air tu je tak basah sebab hujan. Aku n adik2 terus cari tempat utk 10 orang makan. Sementara tgu makcik & family sampai, mak & husband plak terus pilih seafood ikan, udang and sotong. 

Ktaorg tak tunggu lama pun makanan dah sampai. Tengah2 makan barula aku ingat yang aku tak berbuka puasa lagi. Time tu dah jam 8.30 malam kot. huhu.

Antara menu pilihan kami

1. Siakap bakar petai (Yg ni wajib cuba. main menu kat situ is ikan bakar petai. Aku n adik yg x suka makan petai tetiba makan petai. ikan fresh and mmg terbaik la rasanya)
2. Jenahak masak stim (khas utk adikku jer ...)
3. Sotong masak pedas (tak pedas pun. tapi sgt suka sambal ala masam manis. sesuai utk budak2.sedap! kalo datang lagi nak makan yg ni)
4. Ketam masak kicap (isi ketam fresh. sedap)
5. Udang + sotong butter (ni sebenarnyer order tambahan. my mom kata xder dlm senarai masakan. tetiba tgk org sebelah makan. terus hubby pilih udang and order butter prawn. terbaik!!)
6. Udang goreng tepung (patutla byk blog aku baca diorg share udang/sotong goreng terpung kat sini sedap. Yer memang sedap. lain dari yg lain. sangat rangup! ni menu wajib)
7. Kailan ikan masin
8. Kerabu mangga (sedap jugak)
9. Sup ekor
10. Sup ayam (untuk sikecil merah)
11. Keropok Lekor
12. Sata
13. Nasi putih
14. Air

Total = RM 280.00

Semuanya aku rasa fresh je!! Sebagai orang yang suka seafood and family yg suka seafood aku rasa Ana Ikan Bakar Petai memang terbaik. Highly Recommended compare to Sekinchan Ikan Bakar yg mahal giler and tak berapa memnuhi taste aku, and aku rasa sedap kat Ana Ikan Bakar Petai lg dari makan kat Umbai Melaka. Aku rasa harga tu sangat berbaloi dengan ape yang ktaorg order.

Servis pun cepat jer. Duduk terus order and tambahan order pun kejap je dah dapat. Maybe bcoz on weekdays kot. Sebab kawan aku kata kalo weekends cam lambat ckit.

Jom la belanja parents makan kat sini. Mesti diorg suka.

Ana Ikan Bakar Petai 
Lot 2991, Persiaran Kemajuan, (Bersebelahan Balai Bomba BB Bangi), 

43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

019-217 7668

Business Hour : 5:00 pm – 12:00 am


**tak sempat nak amik gambar sebab teruja sgt nak makan!!

kerabu mangga

butter prawn

sup ayam

khailan ikan masin

ketam masak kicap

sup ekor

sotong masak pedas

sata


5 comments:

Papa-NtiQ said...

saya penah makan ana ikan bakar petai ni tapi kat restoren asal di kuantan.

Senang2 tu singgah la yer blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan makan dan makan 100% hehe takder topik lain,
Jangan lupa ye register sebagai follower di blog saya TQ TQ TQ bebanyak

Hisham Daud said...

lain kali leh try SOTONG KANGKUNG ler pulak ye...
http://www.oldskoolsengkuangcalit.blogspot.com/

Anonymous said...

aah memg asal kat kuantan,org sana bru rasa.hehehehe.... memang sedap dia dh kayo.kt kuantan jer brapa kdai dia ada,smpai x ckup nak2 time bln pose.pnuh...artis2,org tkenal pun mkn kt situ.aku pun time brcnta tu la tpt ptama aku p sampai lah kahwin kena pnangan ikn bakar petai dan sotong goreng tepung.

Anonymous said...

Cuba lah ke http://bangikanbakarsos.wordpress.com
Sos buatan sendiri yang sangat enak.

Ikan Bakar 4 Rasa said...

Ikan Bakar di Bangi yang juga sedap
http://bangikanbakarsos.wordpress.com
Sos buatan sendiri yang sangat enak. Terdapat 4 citarasa masakan dan resepi ikan bakar